Co je to Dalgona coffee a odkud pochází
Dalgona Coffee je v překladu známá jako šlehaná káva, která si největší popularitu našla v karanténní situaci, a od té doby se stala největší boomem v nejedné domácnosti. Popularitu kávě dodává také jarní počasí, kdy si kávu můžete vychutnat při vysokých teplotách na balkóně nebo zahradě u domu.
První pokus o kávu byl v Jižní Korei, kde také vznikl název podle místní pochutiny – karamelu, který se prodává na ulicích. V kávě je smíchána sladká a hořká chuť pěny, což přesně doplňuje chuť kávy, za kterou v kavárnách zaplatíte měsíčně několik stovek korun, nyní si ji můžete udělat doma za pár korun a během chvilky. Káva vznikla experimentováním v domácím prostředí, kdy si většina populace našla více času věnovat se vlastním aktivitám. Velice rychle se káva dostala do podvědomí celého světa, stačilo jen pár videí na sociálních sítích – Instagram a TikTok. Máte tak možnost si vychutnat skvělou kávu, která je odlišná od té běžné, kterou si doma připravujete.
Ingredience na kávu Dalgona coffee
Na kávu nebudete potřebovat nic složitého, stačí vám běžné suroviny, které máte doma. Základní ingredience pro vytvoření této delikatesy jsou káva, cukr, voda a mléko. Jestliže máte doma kávovar, připravte si jedno espreso, do kterého přidáte mléko a cukr podle vaší chuti. Vytvořit tento nápoj můžete i z rozpustné kávy (2 lžičky) s trochou horké vody, aby se káva rozpustila. Poté opět přidejte mléka a cukru podle chuti. Samozřejmě si do kávy přidejte dle libosti další ingredience, které máte v tomto povzbuzujícím pití rádi.
Pokud si nevíte rady, jaký použít cukr, je to zcela na vašich možnostech, vybrat můžete běžný krupicový cukr, většina ale využívá třtinový cukr, který dodá kávě specifickou chuť a barvu. Fantazii se meze nekladou, pokud máte doma kokosový nebo skořicový cukr, můžete vyzkoušet i tuto chuť.
Jak správně kávu Dalgona coffee
Abyste kávu připravili, budete potřebovat všechny tyto ingredience, absence i jedné může zcela změnit chuť, nejčastěji ji někteří zkouší dělat bez cukru, poté ovšem postrádá nadýchanost, káva se bez cukru dostatečně nevyšlehá, aby udělala pěnu. Na přípravu je možné použít ruční nebo stojanový mixér, v krajní nouzi i metličku. A pokud nemáte mixér žádný, v takovém případě si u šlehání ještě zvětšíte svaly na rukách.
Kávu je možné připravit za tepla i za studena, záleží jen na vaší chuti. Jestliže budete chtít teplou kávu, ohřejte si předem mléko, které budete do nápoje přidávat. Abyste měli skvělou studenou kávu, přidejte do mixéru pár kostek ledu.
Přesný poměr surovin není možné říct, neboť každému jedinci chutná něco jiného. Je tedy lepší si vyzkoušet mnoho různých chutí, abyste si našli tu svoji, která „vás vystřelí do nebe“. Já osobně vám mohu doporučit do kávy přidat různý topping – nejvíce mi chutná vanilka, která kávě dodá sladký nádech. Buďte ale opatrní s cukrem, neboť topping sám o sobě je dost sladký. A teď už jen – dobrou chuť!